Decafeïne


Deca? 
Wat is dat?


Hoe zeewater per toeval de kennis van decafé koffie in de hand heeft gewerkt. Leer hoe gedecafeïneerde koffie wordt gemaakt en hoe het duurzame Sugarcane-proces de kwaliteit en smaak hoog kan houden. 

Benzeen 

De geschiedenis van gedecafeïneerde koffie brengt ons naar het begin van de 20ste eeuw. Ludwig Roselius, een Duitse handelaar uit Bremen, ontving een lading koffie die per ongeluk in zeewater was geweekt. In plaats van het weg te gooien, besloot hij om er mee te testen. Hij ontdekte dat het zeewater de cafeïne had weggenomen, maar de smaak ook helemaal om zeep hielp. 

Dit inspireerde hem echter om verder onderzoek te verrichten. Met benzeen, een stof die veel wordt gebruikt in verf, lijm en andere chemische producten boekte hij de grootste successen. Tot op heden is dit de meest gebruikte stof om cafeïne uit de bonen te halen… . Bijna alle commodity koffies die je in supermarkten vindt, worden op deze (goedkope) manier gemaakt.


Duurzaam 

Het gebruik van agressieve chemicaliën beïnvloedt echter de smaak van koffie op een negatieve manier. De meeste mensen associëren deca met ‘vies’ en ‘ongezond’. Daarom zijn er de afgelopen decennia alternatieve methodes ontwikkeld die focussen op smaak. 

Deze technieken zorgen ervoor dat de smaak behouden blijft:

Swiss Water Method

‘Swiss Water Method’ is een techniek waarbij de groene koffiebonen in water worden geweekt zodat 99% van de cafeïne vrijgegeven wordt. Het grote nadeel van deze techniek is dat de koffie naar Canada moet verscheept worden omdat het gepatenteerde proces daar plaatsvindt. Daarenboven ligt ook het waterverbruik erg hoog. De ecologische voetafdruk van deze techniek is groot…

Sugarcane Method

De ‘Sugarcane Method’ decafeïneert koffie met behulp van Ethyl Acetaat ('EA'). Dit is een natuurlijk bijproduct dat ontstaat bij de productie van suikerriet. EA hecht zich aan chlorogene zuren die in cafeïne voorkomen, waarmee het makkelijk uit de koffieboon kan onttrokken worden. 

Het is een natuurlijk proces dat bijna alle cafeïne uit de koffieboon extraheert, zonder de smaak negatief te beïnvloeden. Een tweede voordeel van deze techniek is dat het overal lokaal kan gebeuren. Er is geen extra transport naar andere werelddelen nodig alvorens de koffie naar België wordt verscheept.


De keuze van Monx Roasters: 
het gezonde Sugarcane-proces!
Lokaal én duurzaam.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.
Sugarcane Method 
1. De groene bonen zijn klaar voor verwerking.
2. De koffie wordt 30 minuten gestoomd met lage druk zodat de poriën van de koffieboon opengaan.
3. Daarna worden de groene bonen korte tijd ondergedompeld in de natuurlijke Ethyl Acetaat-oplossing.
4. In deze stap bindt EA zich aan het chlorogene zuur en scheidt de cafeïne van de rest van de koffieboon.
5. De tank wordt regelmatig leeggemaakt en terug bijgevuld met verse oplossing om verzadiging te voorkomen.
6. De bonen worden opnieuw gestoomd om alle overgebleven sporen van EA te verwijderen.
7. Bij afloop is de natuurlijke restwaarde van EA 100x minder dan bij bananen!
8. De gedecafeïneerde koffie is klaar om in de branderij geroosterd te worden.
Deel deze post
Labels
Onze blogs