De juiste maalgraad kiezen

De beste koffie zet je met vers gemalen specialty koffiebonen. Gemalen koffie is maar beperkt houdbaar omdat de aroma’s zeer vluchtig zijn. Daarom is het aangewezen om je bonen te malen vlak voordat je de koffie gaat bereiden. Dat kan best met een koffiemolen die voorzien is van verstelbare conische maalschijven, zoals de handmatige Hario Skerton Pro of de elektrische Wilfa Balance Black. Zo kan je de juiste maalgraad kiezen voor de gewenste bereiding.

Onderstaand overzicht geeft aan welke maalgraad je best hanteert voor welke bereiding. Zo maal je je koffie voor een espresso best zeer fijn, voor een optimale extractie gedurende de relatief korte zettijd. Voor een French Press mag de koffie dan weer eerder grof gemalen zijn. Het hete water heeft in dit geval meer tijd om smaken en aroma’s uit de gemalen koffie te halen.

Tip: smaakt je koffie te bitter? Maal dan volgende keer een beetje grover. Smaakt hij te flets of te zurig? Maal dan iets fijner...


Deel deze post
Onze blogs
Arabica en Robusta