In tegenstelling tot Cold Brew, waar je met koud water gedurende 20u tot 24u smaken uit de koffie haalt, gebruik je voor een Iced Coffee een gewone papieren filter en heet water. Je haalt de puurste smaken uit de koffie die je instant afkoelt met ijsblokken. Een techniek die iedereen thuis kan aanwenden.
Benodigdheden
voor 500ml iced coffee:
- V60, Chemex of andere drip-methode
- bijhorend filterpapier
- schenkkan
- koffiemolen
- 300ml water
- 200g ijsblokken
- 35g specialty koffie
De techniek en de hoeveelheden wijken af van wat we gewoon zijn bij een traditionele zetmethode. We mikken immers met opzet op een sterk of overgeëxtraheerd brouwsel omdat de ijsblokken in de kan de koffie zullen verdunnen.
Daarom gebruik je in verhouding best 70g koffie per liter in plaats van 60g per liter. De maalgraad van de koffie stel je ook iets fijner in dan je gewoon bent omdat we voldoende tijd moeten geven aan het water om de smaken uit de koffie los te weken. We gaan immers heel wat minder water gebruiken om de koffie te overgieten.
De ideale verhouding tussen ijs en water om op te gieten bedraagt 1 op 1,5. Dat wil zeggen dat we 200g ijs in de schenkkan doen en 300ml heet water gebruiken om de koffie te overgieten.
Werkwijze
- Spoel de filter uit met heet water en laat afkoelen. Koel indien nodig ook de schenkkan met ijsblokken voor
- Vul de kan vervolgens met 200g ijs
- Doe de gemalen koffie in de filter
- Giet 60 – 90ml water over de koffie en laat 45 tot 60 seconden ‘bloomen’ om de extractie te vergroten
- Roer door het koffiebed om zeker te zijn dat er geen droge delen meer zijn
- Giet het water vervolgens in delen op zonder het koffiebed droog te leggen. Omdat we minder brouwwater hebben dan normaal, proberen we alles te rekken…
- Als het laatste water overgoten is, draai je met de filterhouder kort rond om deeltjes die aan de kant kleven te laten zakken en zo hun smaak mee afgeven. Je kan ook kort roeren aan de oppervlakte als de filterhouder te heet is…
Als het water is doorgelopen zouden we een vlak koffiebed moeten hebben.
Ten slotte
Meng alles goed door elkaar tot alle ijsblokjes gesmolten zijn en giet de koffie in een met ijsblokken gevuld glas. Afhankelijk van de gekozen koffie kan je afwerken met een schijfje limoen, pompelmoes of appelsien. Geef de koffie in het glas nog even de tijd om ijskoud te worden en laat je verrassen door de verfrissende en smaakvolle cafeïne-snack.
Houd er rekening mee dat specialty koffie de lekkerste smaken geeft. Koffie waar niks in zit, daar komt ook niks uit…