Goede koffiebonen van slechte onderscheiden

Tips & Tricks

Koffie is op olie na het meest verhandelde product wereldwijd. Sommige supermarktrekken staan vol met merken die zich allemaal het beste product vinden. De vraag is eigenlijk waar ze het best in zijn. In goede smaak of rommel verpakken. We geven graag vijf tips en tricks mee die je helpen in het maken van de juiste koffiekeuze!


Kies 100% Arabica bonen

Deze soort bevat de aangename smaken en bezorgen ons geen maaglast.
Robusta, de andere koffiesoort, brengt enkel bitters, veel cafeïne en aroma’s van verbrand rubber.

Zonder de vermelding “100% Arabica” op de verpakking, mag je er zeker van zijn dat er Robusta mee gemoeid is. De rekken staan er vol van…
Mengelingen met Robusta worden gemaakt om prijzen te drukken, volume te geven en meer winst te maken, maar daarmee verdwijnt ook de smaak en de kwaliteit in je tas.


Kies vers gebrande bonen

Koffie op zich wordt eigenlijk niet slecht en bederft niet, maar wordt ook niet beter met de tijd.

De honderden aroma’s die tijdens het brandproces ontstaan willen we zo veel mogelijk van de boon naar je tas brengen. Maar velen zijn zo vluchtig dat ze er niet geraken als je te lang wacht. De frisse en aangename smaken worden doffer, egaler en wranger na verloop van tijd. Koop daarom geen koffie die al enkele maanden oud is…

Een brander die kwaliteit voorop zet, brandt vaak in kleinere hoeveelheden en vermeldt de branddatum op de verpakking, zodat je weet wat je koopt.

Laat je niet vangen door lage prijzen

Koffie van €5 tot €12 per kilogram? Dat wil zeggen dat 1 tas koffie 4 -10 eurocent kost. Dat is zelfs goedkoper dan een glas natuurlijk mineraalwater van een bekende Belgische bron. In die prijs zitten alle kosten van verwerking en transport over zee en de winstmarges van de transporteurs, de koffiebranders, de groothandelaars en de winkeliers. De grote verliezers zijn jammer genoeg de boeren zelf die nog steeds te veel uitgebuit worden en bij wie armoede de enige constante is. Door hier in mee te gaan steun je de onderdrukking… Smaakt die koffie nog even goed?

Neem geen koffiebonen die glanzen. Die bling bling is puur uiterlijke schijn

Tweede en derde keuze koffies bevatten veel slechte bijsmaken die als ondrinkbaar zouden worden ervaren. Om dat te verhelpen gaan koffiebranders de groene bonen zo hoog in temperatuur laten gaan zodat de bijsmaken (samen met de goede smaken) verbranden. De interne druk die daarbij in de boon ontstaat, duwt de aromatische oliën die in de boon zitten naar buiten waardoor de typische glans ontstaat. Die olie gaat oxideren en zorgt voor ranzige smaken. De slechte bonen worden er dus alleen maar slechter op. Alleen de producenten en verdelers worden er beter van.

Volg tenslotte je eigen voorkeur of favoriete zetmethode.

Drink je graag filterkoffie, kies dan eventueel voor een light roast die de zoete en fruitige smaken accentueert. Liever een intense smaak of espresso? Dan zou je eerder kunnen kiezen voor medium of dark roasts die meer body hebben en de diepere smaken zoals chocolade, noten en karamel laten primeren.

Het blijft dus ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je echt wil genieten van de natuurlijke smaken die in koffie zitten, zit er maar één ding op: kies voor specialty koffie. Het is een wereld van verschil voor jezelf, de lokale brander maar vooral ook voor de toekomst van de koffieboer die duurzaam kan ondernemen, door prijs te koppelen aan kwaliteit en niet aan kwantiteit.

Deel deze post
Onze blogs
Iced coffee
How to