De term slow coffee kom je steeds vaker tegen. Zowel online als op de kaart in bijna elke koffiebar. Maar wat bedoelt men daar nu eigenlijk mee?
Ritueel en smaak
Zoals het woord zelf zegt, gaat het over traag gezette koffie. De smaakervaring en het ritueel om de koffie te bereiden staan hier centraal. Afhankelijk van je eigen smaak of voorkeur kunnen er verschillende accessoires zoals de Chemex, Aeropress, Hario V60, French Press, Clever Dripper… voor slow coffee gebruikt worden.
Als barista heb je zelf veel touwtjes in handen om bepaalde smaken te accentueren of net te verdoezelen. In de eerste plaats stem je de maalgraad af op de contacttijd met water. Koffie die te fijn gemalen is of te lang in contact blijft met water gaat te veel bitters vrijgeven. De koffie is dan overgeëxtraheerd. Wanneer de contacttijd te kort is of de koffie te grof gemalen is, spreken we van onderextractie. Dit resulteert in zuurdere smaken in je tas. Meer over de juiste maalgraad en extractie.
Koffie die je bijvoorbeeld bereidt met een Bialetti of mokkapot heeft een kortere contacttijd met water dan koffie die je gebruikt voor een French Press. Daarom zal je koffie voor een mokkapot in verhouding veel fijner moeten malen om een goede extractie en smaak te ervaren.
Ook de hoeveelheid gemalen koffie, het water, de temperatuur en de snelheid van het overgieten zijn van belang bij het zetproces en dus de uiteindelijke smaak. Alle delen van het proces zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden het resultaat. Maar het ritueel met de persoonlijke toets en de nieuwe smaakervaringen die gepaard gaan met kleine wijzigingen in het proces maken slow coffee net zo populair.
In het algemeen ontdek je bij slow coffee veel meer frisse, fruitige en zoete smaken dan in een espresso, waar diepe en donkere smaken primeren. Wanneer de temperatuur van de koffie in je tas daalt, ervaar je ook merkbaar zoetere smaken. De verscheidenheid aan aroma’s en smaken of het smaakverloop van slow coffee in je tas maakt van de trend een blijver in de wereld van koffieliefhebbers.
Enkele tips die je slow coffee ervaring kunnen verbeteren:
- Gebruik verse specialty koffie. Commodity koffie of koffie uit de supermarkt is te donker gebrand en bevat geen aangename smaken die je net met slow coffee wil ervaren.
- Als je papieren filters gebruikt, spoel je die best eerst uit met heet water om de papiersmaak te verwijderen.
- Gebruik geen kokend water om slow coffee te bereiden, maar laat het even rusten zodat het 90°C – 95°C is.
- Investeer eerst in een goede koffiemolen zodat je vlak voor het zetproces de koffiebonen kan malen om de beste smaken in je tas te krijgen.
- Pas je maalgraad steeds aan aan de gekozen zetmethode.
- Gebruik meetinstrumenten zoals een timer en een weegschaal om je zetproces te monitoren en bij te sturen zodat je uiteindelijk je ‘winning drip’ kan reproduceren.
Laat het smaken!